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Dear Mr. Baca:

This is in response to your letter concerning the packaging of
explosives under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180). We apologize for the delay in responding
to your request and hope it has not caused you any
inconvenience.

Based upon the scenarios you provided, your questions have
been paraphrased and answered as follows:

Ql: Does the definition of a packaging in § 171.8 mean that
all of the inner packagings, including the innermost
plastic bags or plastic bottles, tape, bubble pack, or
other void filler, foam lining, inner drum coatings,
metal drum, or other outside container must be compatible
with, and impermeable to, the explosive? '

Al: Yes. Section 173.60(b)(9) states that packagings must be
made of materials compatible with, and impermeable to,
the explosives contained in the package, so that neither
interaction between the explosives and the packaging
materials, nor leakage, causes the explosive to become
ungsafe in transportation, or the hazard division or
compatibility group to change (see § 173.24(e) (3) (11)).

Q02: How far into a particular package must the concept of
impermeability be carried? 1If the innermost container
(e.g., plastic bag or plastic bottle) and the outside
packagings are impermeable to the explosive, do all
packagings used still need to be compatible and

impermeable to the explosive?

A2: Yes. The term “packaging” in § 173.60(b) (9) is not
limited to inner or outer packagings only. A packaging
as defined in § 171.8 means a receptacle and any other
components or materials necessary for the receptacle to
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Q3:
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perform its containment function in conformance with the
minimum packing requirements in the HMR.

Do explosives that are sealed inside a 1.4 self-contained
component with a housing that is compatible and
impermeable to the explosive, still have to show that all
packagings used are compatible and impermeable to the
explosive?

It depends on the way the explosive substance is “sealed”
within an explosive article. If there is a chance of
leakage, the answer is yes.

Are metal packagings required to not generate or
accumulate sufficilent static electricity to cause a
detonation of the substance or article?

No. This requirement is for plastic packagings only.

I hope this satisfies vyour request.

Sincerely,
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Delmer F. BillIngs
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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P. O. Box 5400 17 (0O
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Mr. James Jones
Exemptions & Approvals Branch .
U. S. Department of Transportation <

400 Seventh St. NW
Washington, DC 20580-0001

Dear Mr. Jones: 2

The Department of Energy respectfully requests an interpretation and clarification of
the Department of Transportation’s intent of Title 49, Part 173.60(b)(9) and (b)(11).

A. Paragraph 173.60(b)(9) states, “Packagings must be made of materiat
compatible with, and impermeable to, the explosive contained in the package, so that
neither interaction between the explosives and the packaging materials, nor leakage,
causes the explosive to become unsafe in transportation, or the hazard class or
compatibility group to change.”

Scenario #1: A package of 1.1 substance or article {explosive material) is packaged
and ready fo ship. The package contains the explosive inside a static free plastic bag,
sealed with filament tape and placed in a metal drum as an outside container that has a
rust inhibitor coating and a foam lining. The void space between the foam lining and
plastic bag is filled with bubble pack or some other material to keep the explosive
stationary inside the metai drum.

Scenario #2: A package containing a 1.4 self-contained article is packaged and ready
to ship. The package contains an article with a sealed metal housing containing the
explosive. The 1.4 article is further packaged in a static free plastic bag, sealed with
filament tape; wrapped in bubble pack and placed in a fiber box.

Scenario #3: A package with a 1.1 inside an article with a sealed housing is packaged
and ready to ship. The packaging causes the article to ship as a 1.4. The article is
packaged as tested in a metal box with a cut out foam liner and the article placed in the
liner.
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Based on the scenarios above, our questions are as follows:

Question #a: Based on the definition of packaging in 171.8, does paragraph {b)(9)
mean that ali inner packagings, including the inner most plastic bags or plastic bottles,
tape, bubble pack or other void filler, foam lining, inner drum coatings, metal drum or
other outside containers must be compatible and impermeable to the explosive?

Question #b: The concem for the compatibility and impermeability to explosives is
understood. What we don’t understand is how far into the package the impermeability
must be carried? If the inner most container (i.e., plastic bag, plastic bottle, etc.) and
the outside packaging are impermeable to the explosive, then does ali the bubble pack,
foam, and other middle packagings need to be impermeabie also?

Question #c: Do explosives, that are sealed inside of a 1.4 self-contained component
with a housing that is compatible and impermeable to the explosive, still have to show
that all packagings used are compatible and impermeable to the explosive?

B. Paragraph 173.60(b)(11) states “Plastic packagings may not be able to
generate or accumulate sufficient static electricity to cause the packaged explosive
substances or articles to initiate, ignite or inadvertently function. Metal packaglngs
must be compatible with the explosive substance they contain.”

Being in the business of manufacturing and shipping explosive substances and articles
we understand the issue of static electricity and explosives together. The confusing
thing about this paragraph is the last sentence (i.e., "metal packagings must be
compatible...” Paragraph (b)(11) is very clearly talking about static electricity and
explosives.

Based on the scenarios above, we have the following question:

Question #a1. Does this mean metal packagings must be compatible with static
electricity, or not generate or accumulate sufficient static electricity to cause a
detonation of the substance or article?

We appreciate your written interpretation(s) based on our questions referring to the
scenarios given. .
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Should you need additional information, please do not hesitate to call Mrs. Marta
Jones, Traffic Manager, DOE/Albuquerque, on 505-845-4398.

Sincerely,

Ml o

Mark Baca
Director
Weapons Surety Division

cc:

Brian Hermann, DOE/NTP-A

Ashok Kapoor, DOE/NTP-A

Mike Tandy, LLNL

Randy Rowan, LANL

Barbara Hoffman, SNL/NM

Gracie Miranda, SNL/CA

Alan Rittel, AlliedSignal - Kansas City

Mark Hawk, ORNL

Dennis Claussen, Traffic Manager, DOE/RL
Jesse Beyers, Mason & Hangar - Pantex Plant
Rich Genoni, Waste Management Corporation, Hanford
Marta Jones, Traffic Manager, DOE/AL/WSD
Nicholas Davis, Traffic Specialist, DOE/AL/WSD




